ריבוי נישואין
ככל שזה נשמע מצחיק, בעידן של שוויון בין המינים, שרוב הבדיחות הן על היחסים בין בני זוג נשואים, והקשיים שישנם לניהול אורח חיים תקין בין הבעל עם רעייתו, ללא מריבות וחיכוכים, קשה להאמין שבעבר הלא רחוק, וגם כיום במגזרים מסוימים בישראל, הייתה קיימת התופעה של ריבוי נישואין בו אדם אחד נשוי לשתי נשים בו זמנית . מה שמכונה ביגמיה.
ריבוי נשים בישראל טומן בחובו לא מעט בעיות מלבד האיסור על פי החוק הפלילי. מקור הבעיה נובע ממגוון הדתות שישנם במדינת ישראל, שחלקן על פי המסורת נהגו לשאת מספר נשים באופן לגאלי וחוקי, לקיים חיים כפולים, משולשים ויותר בחסות דתם ומנהג אבותיהם. פעמים, הנסיבות המיוחדות הובילו לזה. למשל: נשים שהתקשו למצוא בעל מתוך הקהילה לה היא משתייכת, עקב גילן המתבגר, או ריחוק אחד מבני הזוג מהבית לתקופה ארוכה, ולא אחת, משום שהדבר מעיד על סטאטוס ומעמדו כלכלי של הגבר. כיום החוק בישראל איננו מתחשב באף מסורת של שום דת ולא בטעמי היעדרות ארוכה, ואוסר באופן חד משמעי את ריבוי הנישואין.
בשנת 1959, התקבל לראשונה באופן סופי ומתוקן חוק איסור ריבוי נישואין. איסור נבע תחילה לאור המקרים בהם הצליחו גברים נשואים לאחת, להערים על הרבנות, ובסיוע עדי שקר הצהירו שהם רווקים ונישאו שנית לאישה אחרת, ולעיתים נישאו לאישה שלישית מבלי לתת גט לראשונה והשנייה. לפיכך, הוחלט שכדי למנוע עוגמת נפש ופגיעה בנשים, אין זה ראוי לפעול כלפי אותם הרבנים בשל אזלת ידם וחוסר ערנותם, אלא, מוטב לחוקק חוק שיאסור תופעת ריבוי נישואין, שבצדו סנקציה פלילית ועונש מאסר למי שיפר את החוק. עוד קודם לכן, בשנת 1950, על בסיס ההלכה היהודית שהחל בגרמניה מתקופת תקנת "חרם דרבנו גרשום", אשר השפיע על מנהגי היהודים בארץ ישראל, ניתן בבית המשפט ירושלים, פסק הדין ראשון בגין ביגמיה. כבוד השופט המחוזי בנימין הלוי, גזר שנת מאסר על אדם כבן 32, שנשא אישה, עולה חדשה, מבלי שחשף בפניה את היותו נשוי כדין לאישה אחרת, ושהוא אב לילדים.
"חרם דרבנו גרשום" הוא מושג המוכר מתוך פסיקתו של רבינו גרשום שהיה גדול חכמי הדור בגרמניה, במאה ה- 11, אשר קבע הלכה של איסור ריבוי נישואין ואיסור גירוש האישה בניגוד לרצונה, וכל העובר ומפר תקנות אלה יש להחרימו. על פי הבנתו של רבינו גרשום, על אף ההיתר הקיים בהלכה היהודית המאפשר לגבר לשאת מספר נשים בו זמנית, יש לגדוע את התופעה של ריבוי נישואין, ועל ידי כך למנוע מהגברים שלהם מס' נשים, לזלזל בנשותיהם ולפגוע ברגשותיהן. לתפיסתו והבנתו של רבינו גרשום, איסור ריבוי נישואין ימנע סכסוכים בין נשותיו של הגבר ומריבות בין בני המשפחה וילדים, יקל על המשפחות בהיבט הכלכלי ויצמצם את קשיי הגבר לדאוג למחסורם של בני משפחתו. מלכתחילה, תקנות רבינו גרשום, והחרם לצדו, נבעו בשל הנוהג של הסוחרים היהודים שנאלצו בשל עסקיהם להעדר מבתיהם וממשפחתם לפרקי זמן ארוכים, ולשאת אישה נוספת בעיר אחרת. בעקבות זאת, עם הזמן, הוזנחה האישה הראשונה, שהותם רחוק מן הבית והמשפחה נגרר לפרקי זמן ארוכים מאוד, לטובת האישה השנייה.
ביוטה שבארצות הברית, בשנת 1904, מנהיג הכנסייה המורמונית אסר את ריבוי הנישואין ואף אסר חיים משותפים של גבר עם כמה נשים, גם אילו שאינם נשואים באופן רשמי. בשלהי שנת 2013, בית המשפט הפדרלי ביטל את האיסור וקבע שאין להפעיל סנקציה על אדם הבוחר לנהל אורח חיים פוליגמי.
בישראל, סעיף 176 לחוק העונשין קובע, נישואין ליותר מבין או בת זוג אחד בו זמנית מהווה עבירה פלילית שבצדו עונש של מאסר ממושך. על פי לשון החוק, "נשוי הנושא אישה אחרת, ונשואה הנישאת לאיש אחר, דינם - מאסר חמש שנים". אדם נשוי יחשב נשוי כל עוד לא הוכיח שנישואיו הקודמים בוטלו או הופקעו גם אם מדובר בנישואין לפי דין מדינה זרה או דת אחרת.
בתורה, פרשת ויצא - ספר בראשית, מסופר לראשונה על ריבוי נישואין בין יעקב אבינו ללאה ואחותה רחל. לאחר שנמלט יעקב מאחיו עשיו לעבר בית אחי אמו – לבן, בדרכו ליד באר המים, פגש ברחל בת דודו, יפת המראה, ומיד מתאהב בה. יעקב מציע ללבן לעבוד אצלו במשך שבע שנים בתמורה שיתן לו לשאת את רחל ביתו לאישה. בחלוף תקופת 7 השנים, לבן נתן ליעקב לאישה את ביתו הבכורה לאה. לבסוף נעתר לבן לבקשתו של יעקב ובתמורה לעוד שבע שנות עבודה עבורו, הסכים לתת לו לשאת גם את רחל ביתו לאישה. בתוך כך, נישא יעקב לשתי נשים בו זמנית, מה שנקרא בהגה המוכרת - ביגמיה - ריבוי נישואין.
בניגוד לחוק בישראל, ההלכה היהודית אוסרת על האישה להתחתן עם מספר גברים משום חשש לניאוף, ומתירה לגבר לשאת יותר מאישה אחת, עם הגבלה של עד 4 נשים בלבד, מתוך תפיסה שלפחות אחת לחודש על הגבר לקיים יחסי אישות - "מצוות עונה" עם אחת מנשותיו, היינו, כל שבוע עם אישה אחרת, מתוך הכתוב: "ועונתה לא יגרע", ותנאי נוסף, שיש ביכולתו לכלכל ולפרנס את כל הנשים וצאצאיהם.
בימינו ריבוי נישואין היא תופעה שאיננה שכיחה כלל, ואישה שנשואה למספר גברים נדירה מאוד. ברוב התרבויות והדתות הולך ומצטמצם נושא של ריבוי נישואין, ולו בשל הקושי הכלכלי והמשאבים החומרים הרבים המצריכים קיום ומחייה של משפחה באופן ראוי וסביר.
הכותב: אורי דרשן הכהן עורך דין ומגשר בישראל, בעל השכלה אקדמית בתחומים: LL.B – תואר ראשון משפטים, B.A - תואר ראשון במנהל עסקים,M.A - תואר שני בפילוסופיה יהודית. בעלים של משרד עורכי דין מכובד בישראל - בפתח תקווה. לשאלות ניתן ליצור קשר עם עו"ד דרשן הכהן בטלפון מס': 03-656-6667, פקס: 03-656-6668, טלפון נייד מס': 050-6684224, פייסבוק: אורי דרשן הכהן -f. דוא"ל: e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. כתובת האתר: www.darshan-law.co.il