נהיגה תחת השפעת סמים ושכרות
אורי דרשן הכהן - משרד עורכי דין, מתמחה בתחום עבירות תעבורה ומעניק שירותי ייעוץ, ליווי והכנה לחקירה בעבירות תעבורה, נהיגה תחת השפעת סמים, נהיגה בשכרות, סירוב לביצוע בדיקת נשיפה, בדיקת שתן, בדיקת דם ועוד.
נהיגה בשכרות טומנת בחובה סכנות רבות. אדם ששתה אלכוהול והחליט לנהוג מסכן את עצמו ואת הנמצאים אתו ברכב וכמובן גם אזרחים והנהגים האחרים שעל הכביש . לכן, נהג שניתפס נוהג בשכרות מוגש נגדו כתב אישום בבית משפט לתעבורה בגין נהיגה בשכרות.
החוק קובע:
איסור לנהוג למי שנתון תחת השפעת סמים משכרים או משקאות משכרים. יראו אדם שיכור אם הוא נתון תחת השפעה של סמים או אם ריכוז האלכוהול בגופו עולה על מידה קבועה.
מה צריכה המשטרה להוכיח ?
בסמים אנו צריכים להוכיח השפעה, אך באלכוהול לא צריך להוכיח השפעה, אלא רק מידה שעולה על המידה בגוף שקבע המחוקק. הכוונה לבדיקה מדעית - דם או בדיקה של מכשיר נשיפה – ,,ינשוף " .
העונש על עבירת שכרות:
החוק קובע, הורשע אדם על עבירה של שכרות = דינו שנתיים פסילה . כלומר , פסילה מלקבל או להחזיק רישיון נהיגה לתקופה שלא תפחת משנתיים בנוסף לכל לעונש אחר( ס' 39א לפק' התעבורה + בס' 62(3) ) ובכל זאת , לבית המשפט שיקול דעת , שבנסיבות מיוחדות, לתת עונש מופחת ולתקופה קצרה יותר ממה שנקבע בחוק , ובית המשפט מחויב על פי החוק לפרט ולנמק מדוע הפחית לקצר את העונש .מה נחשב לשכרות ?
נהג יחשב בגדר נהיגה בשכרות כאשר ימצא בבדיקת דם שיש לו 50 מיליגרם של אלכוהול ב – 100 מיליליטר של דם ובבדיקת נשיפה כמות של 240 מיקרוגרם אלכוהול כל ליטר אוויר נשוף. כיום המדינה אוכפת עבירת שיכרות מכמות של 290 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אויר נשוף, נהג שמסרב לבדיקת נשיפה או למסור דוגמא של דם או שתן לבדיקת מעבדה, בית המשפט רשאי לפסול אותו מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של שנתיים. כלומר, שוטר יכול לדרוש בדיקת נשיפה גם ללא כל חשד. דם ושתן עדיין צריך חשד. סירוב לשאיפה הוא חזקת שכרות, קרי המסרב יוחזק כשיכור.
המשטרה מחויבת להסביר לנהג מה מטרת בדיקת שכרות, צריך לבקש את הסכמת הנהג לערוך בדיקה , ולהסביר לנהג מה המשמעות המשפטית לסירוב הבדיקה ומה ההשלכות לסירוב. בנוגע לסמים , ברגע שנמצאו שרידי סם בשתן או בדם יש חזקה שהאדם נהג תחת השפעת סמים . מאחר ושרידי שם יכולים להישאר בדם מס' שבועות , יש לעיתים הבחנה כמדברים על רמות גבוהות שנמצאו בבדיקה, אז ברור שזה לא שרד אצלו חודש. לכן , מי שנבדק ונמצא שיש רמה הגבוהה של שרידי סם זה מצביעה שהוא השתמש עכשיו. על כל פנים , מספיק להוכיח נוכחות של סם מסוכן מדמו של הנהג , ולא צריך להוכיח השפעה בפועל .
סוגי בדיקות לאיתור נהגים שיכורים:
בדיקה ראשונית לאיתור נהג שיכור זה "בדיקת מאפיינים" - מדובר בביצוע סדרת בדיקות התנהגותיות שאינן מדעיות , כמו למשל הליכה בקו ישר, מבחן ריח אלכוהול, נגיעה באף בעיניים עצומות , מבחן התרשמותי תוך שיחה עם הנהג וכו'.
בדיקה באמצעות מכשיר שנקרא "ינשוף" - בדיקה שנעשית על ידי נשיפה ורמת האלכוהול נמדדת באותו אוויר נשוף. ביצוע בדיקה זו, בניגוד לביצוע בדיקת דם, יכולה להידרש מאתנו ללא כל צורך בחשד ספציפי ומסוים לגבינו.
בדיקת דם - ניתן לדרוש מנהג לעשות בדיקת דם רק במקרים של תאונת דרכים או שקיים חשד סביר כי אותו נהג נוהג בשכרות.
הגורמים המשפיעים :
משך זמן השתייה , תכולת האלכוהול , כמות המשקה , סוג המשקה , תכולת הקיבה , משקל השותה , הרגלי שתייה
חשוב לדעת:
חשוב לדעת שרמת האלכוהול הנמדדת אינה זהה בהכרח לרמה בפועל בזמן הנהיגה. בזמן שחלף מאז השתייה ועד למועד נטילת הדגימה יכולות רמות האלכוהול בדם לעלות או לרדת, זאת בהתאם לתהליכים ספיגה שונים, מנגנוני פירוק מטבולי ושלבי פירוק שונים. כל אלה גורמים לשינוי רצוף ברמתו של האלכוהול בדם. הנה כי כן , בקיבה ריקה השיא מגיע תוך 20-30 דק'. בקיבה מלאה השיא מגיע תוך שעה וחצי שעתיים. מרגע שמגיע האלכוהול לשיא , הוא יורד בכ-15 מ"ג% לשעה. מכאן, למידה המותרת לוקח כשלוש ומשהו שעות. או , בחריגה הראשונה ניתן לנהוג תוך שעה אחרי שהפסקתי לשתות.
לדוגמה: אדם מעורב בתאונה, וכתוצאה מכל הבדיקות ועד שמגיעה המשטרה עברו שעתיים והוא נבדק. עכשיו צריך לדעת מה קורה-הוא בעליה? הוא בירידה? אם אדם אכל, לוקח 3 שעות עד שהוא מגיע לשיא אחרי שהוא שתה אלכוהול ולכן יכול להיות שבעת התאונה הוא עדיין לא היה ברמה האסורה וכשעשו לו את הבדיקה כשעתיים אחרי התאונה הוא כבר היה מעל לרמה האסורה. יכול להיות מצב הפוך, שכן כשהוא עשה את התאונה הוא היה מעל המידה, אך אחרי 5 שעות כשעשו את הבדיקה האלכוהול כבר ירד. ולכן , עושים חישובים ובודקים פשוט בודקים ומתחקרים האם הוא אכל ואם כן מתי (כדי לדעת את החישובים שצריך לעשות – מתי אכלנו ומתי שתינו אלכוהול) וחישובים אלו יכולים להעלות ספק ולהוריד אותו ויש הרשעות/זיכויים על עניין זה.
המלצות:
מיד לאחר עיכובו של נהג כבר בכביש, מתבצעת בדיקת השכרות תחילה במכשיר נשיפה ראשוני קטן , ומיד אם התוצאות מעידות על שתיית אלכוהול נערכת בדיקה נוספת באמצעות מכשיר הינשוף - אשר מודד את אחוזי האלכוהול בנשימתו של הנהג הנבדק. במידה ויימצאו אחוזי אלכוהול גבוהים מן המותר ייפסל רישיונו של הנהג מיד במקום. הנהג יוזמן להגיע לתחנת משטרה בסמוך למועד הבדיקה או למחרת , שם יארך לו שימוע בפני קצין משטרה שבסמכותו להחליט לגבי רישיון הנהיגה של הנהג . אם לפסול פסילה מנהלית לתקופה של 30 ימים. או להשאיר את הרישיון בידי הנהג . במקרה של תאונת דרכים, הרישיון ייפסל לתקופה של 60 או 90 ימים . בעתיד יוגש נגד הנהג כתב אישום באשמת נהיגה בשכרות – אז ייאלץ הנאשם להגיע לבית המשפט ולקבל את הדין על מעשיו.
קיימות מספר דרכים למנוע את ההליך המשפטי:
- לא לעשן סמים ולא להגזים בשתיית אלכוהול במיוחד שנוהגים.
- ברגע שאדם מואשם בנהיגה בשכרות כדאי לשכור עורך דין המתמחה בדיני תעבורה שידע לאתר פרצות ולמצוא כשלים בכתב האישום ובכך להביא לביטולו או לקיצור העונש החמור.
למה צריך ייצוג משפטי?
החוק קובע כי אדם אשר הורשע בנהיגה בשכרות, ייפסל רישיון הנהיגה שלו לתקופה של 24 חודשים וייגזר עליו קנס כספי ושלילת רישיון על תנאי.
ובכל זאת, קיים בחוק ,,פרצה קטנה" שניתן במקרים מיוחדים להפחית את תקופת הפסילה לתקופה הפחותה מתקופת המינימום - שנתיים .
נהגים רבים מסתבכים בעבירה של נהיגה בשכרות לעיתים מתוך חוסר ניסיון או מחוסר ידיעה ועל כן חשוב כי יטפל בהם עורך דין תעבורה שיוכל לדאוג לזכויותיהם אם תוך הוכחת אי האשמה שלהם ואם תוך הפחתת העונש במידה ולא היו שיכורים או שתו כמות מותרת בחוק ולמרות זאת הואשמו בנהיגה בשכרות.
טיפול העו"ד יהיה למשל ב:
- ייצוג בהליך השימוע .
- הגשת בקשה לבית המשפט לביטול הפסילה המנהלית
- בדיקת הינשוף אם בוצע כיול הינשוף
- שבדיקת שכרות בוצעה לפחות 15 דקות לאחר שהנהג שתה אלכוהול בפעם האחרונה.
- התייחסות לסירוב השוטר לאפשר לנהג לתת דגימת דם במקום ינשוף.
- שבדיקת מאפיינים התבצעה טרם בדיקת הינשוף .
- לבחון אפשרות לביטול כתב אישום - עוד לפני שיגיע לבית המשפט .
- לנסות להגיע להסדר טיעון מול התביעה על הרשעה או העונש.
- לדעת להילחם כשאדם בטוח כי הוא חף מפשע ולא ביצע את העבירה.
- מציאת חורים בראיות – ברור אופן בדיקת לקיחת דם , העדר הסבר על משמעות הבדיקות ולסירוב נטילת דגימות ובדיקות . אי מילוי דו"חות הפעולות כמו שצריך, בחינת משך זמן העיכוב הנהג שאינו חשוד.
כיצד להתגונן בפני האשמות
ישנן מס' אופציות באמצעותן ניתן להגן על נאשם ולהוציא אותו זכאי או לכל הפחות למזער נזקים לאחר ביצוע עבירה של נהיגה בשכרות . יש לזכור כי המגמה הכללית של בתי המשפט בעניין נהיגה בשכרות היא מגמה של החמרה. מדיניות בית המשפט היא נוקשה והיא נוטה להחמיר עם נאשמים יותר מאשר להקל עמם. יחד עם זאת , לבת המשפט אין מרחב תמרון ואין לו גמישות בכל הקשור להבחנה בין מקרים שונים והכלי היחיד המצוי לרשותו להקלה בעונש הוא ב-"נסיבות מיוחדות". משמעות הדבר היא שהרבה פעמים מדובר בסיטואציה של שחור או לבן שאת זה יוכל עו"ד שמבין בתחום להציף כיאות . ואולי כך להקל בענישה . במידה והאדם הואשם בביצוע עבירת תנועה, גם כאלו הכוללות נהיגה תחת השפעת חומרים אסורים כגון אלכוהול או סמים, יהיה עליו לפנות אל עורך דין פלילי אשר מתמחה בתחום תקנות התעבורה. עורך דין פלילי מקצועי אשר צבר ניסיון, יוכל להגדיל את סיכויי ההצלחה של משפט תעבורה, להפחית את העונש ולצמצם נזקים נוכחיים ועתידיים.
אורי דרשן הכהן – משרד עורכי דין פלילי / תעבורה
אורי דרשן הכהן משרד עורכי דין פלילי מתמחה בדיני תעבורה. במידה והואשמתם בביצוע עבירת תעבורה כגון: נהיגה בשכרות, נהיגה תחת השפעת סמים וכו' פנו אל משרד עורכי דין אורי דרשן לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי.