בס"ד

שימוע פלילי - בקשה להימנע מהגשת כתב אישום

שימוע פלילי הוא שימוע אשר נערך לחשוד בטרם הוגש נגדו כתב אישום. במסגרת השימוע יכול החשוד או בא כוחו לשכנע את הפרקליטות / התביעות להימנע מהגשת כתב אישום בין אם בשל חוסר הראיות או העדר עניין ציבורי . זכותו של כל אדם החשוד בעבירה מסוג פשע ( בעברות חטא או עוון , זה תלוי בין היתר בסוג התיק ולפי שיקול התביעה) לבקש, במגבלות מסוימות, עריכת שימוע לפני גיבוש סופי של ההחלטה בדבר הגשת כתב אישום. עו"ד אורי דרשן הכהן עוסק בעריכת שימועים בפרקליטות וביחידות התביעה של משטרת ישראל. עו"ד דרשן צבר הרבה הצלחות בנושא השימוע הפלילי, במקרים רבים הוא הצליח להביא להימנעות מהגשת כתב אישום ולסגירת תיק פלילי.

בסעיף 60 א' לחוק סדר הדין הפלילי התשמ"ב - 1982 אמר המחוקק את דברו בהקשר לשימוע הפלילי. זכותו של כל אדם החשוד בעבירה מסוג פשע לבקש, במגבלות מסוימות, עריכת שימוע לפני גיבוש סופי של ההחלטה בדבר הגשת כתב אישום.

עד שנת 2000 הזכות לשימוע פלילי לא הייתה מעוגנת בחוק. אך החל משנה זו מחייב החוק את רשות התביעה להודיע לכל חשוד על פתיחת הליך של חקירה פלילית נגדו. זכותו של החשוד לפנות בתוך שלושים יום לרשות התובעת ולהגיש בקשה מנומקת היטב להימנע מהגשת כתב אישום ולקיים שימוע.

סעיף 60 א בחוק שלהלן מעגן את זכות השימוע רק לעבירות פשע שעליהן נקבע בחוק עונש מרבי העולה על שלוש שנות מאסר. באשר לעבירות קלות יותר, החוק לא שולל את זכות השימוע בעבירות אלו וההחלטה על קיום השימוע תיעשה לפי שיקול דעתה של התביעה.

על חשיבות השימוע

היועץ המשפטי לממשלה מפרט את הסיבות שבגינן חשוב לקיים שימוע פלילי בטרם הגשת כתב אישום.

השימוע מסייע לרשויות התביעה בעת קבלת ההחלטה האם להגיש כתב אישום נגד החשוד או להימנע מהגשת כתב אישום. כמו כן, בעקבות השימוש תוכל התביעה למקד את עיקרי האישום נגד החשוד.

אין להתעלם מעינוי הדין העובר על הנאשם גם כאשר משפטו הפלילי מסתיים בזיכוי. משפט פלילי עשוי להימשך זמן רב, שמו של הנאשם עלול להתפרסם ועלולה להיות פגיעה בשמו הטוב של החשוד, גם במקרים שבהם בסיום ההליך תוכח חפותו.

כדי להפחית את העומס על מערכת המשפט ולהימנע, עד כמה שאפשר, מהגשת משפט פלילי העשוי להסתיים בזיכוי, החליט היועץ המשפטי על קיום הליך השימוע.

הצורך בייצוג משפטי בעת השימוע הפלילי

השימוע הפלילי הוא שלב קריטי בהליך של משפט פלילי. פעמים רבות בעת השימוע אפשר לשכנע את רשות התביעה להימנע מהגשת כתב אישום אם יצליח הנאשם או בא כוחו להוכיח עילות לסגירת תיק חקירה כמו חוסר אשמה או חוסר ראיות או חוסר עניין לציבור עוד.

הליך השימוע ללא ייצוג משפטי בשימוע עלול לפגוע בחשוד. פעמים רבות, בשל חוסר ידע וניסיון מקצועי, משתף החשוד פעולה עם התביעה, חושף קווי הגנה עתידיים ומוביל לעריכת מקצה שיפורים בכתב התביעה. במקרים רבים החזירה התביעה את התיק ליחידה החוקרת כדי לתת מענה לבעיות שהעלה התובע בשימוע הפלילי או לחזק את הראיות שמסר החשוד בלי לשים לב כי הוא מפליל את עצמו.

אף חשוד אינו יכול להרשות לעצמו לוותר על ייצוג משפטי בשימוע הפלילי. רק עורך דין מיומן ומנוסה יוכל לייצג את הנאשם מול רשות התביעה בדרך מקצועית, אמינה ומשכנעת. זכות העיון בחומרי החקירה שבידי התביעה ניתנת לחשוד רק לאחר הגשת כתב האישום. חלק מתפקידו של עורך הדין הוא לשכנע את רשות התביעה כי אי אפשר לממש את הליך השימוע בהתאם לחוק ללא קבלת עיקרי הראיות המפלילות את החשוד.

פעמים רבות יכול עורך הדין לבצע עסקת טיעון עם הפרקליטות עוד בשלב השימוע. בכך, יחסוך עורך הדין לנאשם עינוי דין מתמשך, פגיעה בשמו הטוב גם במקרים שבהם לא תוכח חפותו של החשוד.

 אורי דרשן הכהן – משרד עורכי דין

אם אתם או אחד מבני המשפחה עומדים בפני שימוע פלילי, אנו ממליצים לכם לפנות אל משרד עורכי דין פלילי של עורך דין אורי דרשן הכהן. עו"ד דרשן צבר הצלחות רבות, ידע וניסיון בתחום השימוע הפלילי, תוך הימנעות מהגשת כתב אישום. המשרד יעניק לכם ייעוץ, ליווי לאורך כל התהליך וכמובן ייצוג בפני ערכאות משפטיות. צוות משרד עורכי הדין דרשן הכהן, שומרים על דיסקרטיות, הגינות, נאמנות ופועלים בנחישות למען האינטרס של הלקוח, תוך הצמדות לכללי לשכת עורכי הדין והאתיקה המקצועית.

צרו קשר עוד היום בטלפון 6566667–03 ונשמח לסייע גם לכם

פרטי התקשרות

 משרד:  03-6566667   
  
נייד: 050-6684224 

  פקס: 03-6566668 

  טל' חו"ל: 440-2221 (321) 1 +

  uri@darshan-law.co.il

  עקבו אחרינו בפייסבוק

 

כתובתינו: אודם 11, פתח תקווה