כיצד לצלוח חקירה
אנשים הנקלעים לסיטואציה פלילית בה מעורבת המשטרה ו/ או בית המשפט, חייהם אינם חיים. הם אינם מרוכזים אינם מחושבים, הם מצויים בדאגה תמידית, מה עשיתי לא נכון או בעצם מה לא עשיתי, איך נהפכו לי החיים? מתי הסיוט הולך להיגמר? לאן זה מוביל כל הסיפור הזה? האם כדאי להתייצב לחקירה או מוטב להמשיך ולהימלט. וזאת עד שהתבהרו הדברים בין אם ע"י סגירת התיק או חלילה העמדה לדין. אנשים אלה, לטוב או לרע, מפסידים שנים רבות של פגיעה באיכות חייהם ואף בעיות בריאותיות.
בכוחה של חקירה פלילית לחרוץ גורלות. ולכן, כדאי לאמץ את האמרה "עשה לך רב והסתלק מן הספק". רצוי שהאדם יפנה לכתובת הנכונה במקרה של ספק וחוסר הבנה או ידיעה ויקבל ייעוץ מקצועי והכוונה, מאשר להסתבך בטעויות.
קיימים מבחר של כללים העשויים לסייע לכל אדם הנקלע לחקירה לצמצם את הנזק ולשאוף לצאת ללא כל פגע או כתם שילווה אותו לאורך רוב שנות חייו. המטרה המובילה בשיקולים היא, כיצד לצלוח את החקירה. כיצד להתנהג ולהתנהל מול החוקר, מה מותר ומה האסור במהלך החקירה, האם כל דבר שנאמר יכול להזיק? האם מותר לשוחח בחופשיות עם החוקר ? איזה תרגילי חקירה עוד נכונות לנו במהלך הדרך? האם מותר להקליט חקירה? מה הצעד הבא לאחר החקירה? שאלת השאלות לאחר חקירה / מתן העדות הינה, האם בסופו של יום שהדברים התבהרו או ישכחו והחיים ישובו למסלולם כיצד יהיו פני הדברים. החשש הגדול הוא , איך ניראה ונרגיש שהכול יתנפץ לנו בפנים בשעה שהתגלע לכולם שאנו תחת חקירה בחשד לעבירה, כמו למשל: בשל צ'ק שחזר ולא כובד בטעות, או בגין הטרדה מינית שהעובדת טפלה נגדנו לשווא או על גניבה כי הוצאנו עיפרון מהמשרד מבלי לשים לב, ואולי על תקיפת בת זוג כי היה ויכוח בבית שלווה בהרמת קול ואחד מעוברי אורח צלצל למשטרה ודיווח על תקיפה מבלי לראות את המתרחש, ויתכן גם מקרה בו אחד הילדים נפל מהאופניים, המורה או יועצת בית הספר שהבחינו בסימן כחול על גופו של הקטין דיווחו לרשויות ולמשטרה ומיד נפתחה חקירה בחשד להתעללות בקטין חסר ישע.
הכלל המוביל בפיענוח השאלות היא בירור מעמדו של המוזמן לחקירה ? האם כעד? או כחשוד? ראוי לזכור, החובות והזכויות של "עד" או נחקר "באזהרה" הן לרוב שונות אחד מהשני ( לא תמיד). חקירה באזהרה היא חקירה של אדם החשוד במעשה פלילי מסוים. במצב זה , החוקר מפרט מה המעשים והעברות הפליליות בהן הנחקר חשוד ומודיע לו כי איננו חייב לומר דבר אלא אם רצונו בכך. כלומר, קיימת לנחקר הזכות להחליט האם לשמור על זכות השתיקה או לפרוס ולשתף את כל מה שהתחולל בנוגע לעברה.
זכות נוספת הקיימת לחשוד כבר בתחילת החקירה, הוא להיוועץ בעורך דין. היוועצות בעורך דין נחשבת כאירוע מכוננן וקריטי שבו "ייגזר" דינו של הנחקר אם לחופש וחירות או לכתב אישום ועונש בצדו. אדם שיושב מול חוקר נמצא בדילמה לא קלה. מצד אחד קיימת חובה בחוק לספר אמת ומצד שני, אם האמת תיאמר, יצטרך לשלם על כך עונש כבד. ולכן, מוטב לקבל ייעוץ משפטי לפני החקירה מעורך דין העוסק בתחום על מנת שיוכל לסייע בגיבוש הסברים מניחים את הדעת לחשדות.
תפקידו של הסנגור בתחום הפלילי לוודא שכללי "המשחק " נשמרים . לבחון, לבדוק ולברר, לייעץ, ולתהות האם יש תרחיש אלטרנטיבי שכדאי לאמץ ולפעול על פיו. תפקידו של עורך הדין בטרם הליך החקירה הוא לספק את הכלים כיצד לצלוח חקירה במינימום נזקים, לשכנע בצדקת הדברים וגרסת הלקוח – החשוד, להנחות כיצד לנהוג במהלך החקירה. וכמובן להעביר את הידע וההגנה הנדרשת שיעזרו לצלוח כל מהמורה בדרך לניקוי שמו של לקוחו, והסרת כל כתם וחשד המופנה כלפיו.
עדיף להימנע ולפתור בעיות טרם החקירה, מאשר לאחר מעשה בניסיון לתקן טעויות. בדומה לזה נאמר ע"י כב' השופט חיים כהן: "מקום ושעה שלמען עשית צדק רואים אנו להעלים עינינו מן ההלכה הפסוקה האנגלית והאמריקנית, הרגלתי עצמי לברר תחילה שמא ניתן למצוא בדיני התורה אילן להיתלות בו". אדם שנגדו תלוי ועומד תיק חקירה, עליו לבדוק מה מעמדו, האם הוא בסטאטוס של עד / מתלונן או חשוד, מה הזכויות המגיעות לו, אילו חובות חלים עליו, האם למסור גרסה או לשמור על זכות השתיקה, האם כדאי ומותר לשקר בחקירה, על מה להקפיד בחקירה, מה מומלץ לעשות או לא לעשות בתום החקירה, האם חובה להעיד על דוכן העדים בבית המשפט, מה עושים אם המעורבים בחקירה השלימו והצדדים הפכו מיריבים לבני ברית וחברים, מה המשמעות במקרה שהחובות נפרעו ואינם, האם יש דרך חזרה מהתלונה או סגירת תיק החקירה, האם אפשר לבטל ולמחוק את החקירה, האם אפשר לתקן את הגרסה שכבר מסרנו או להוסיף עליה פרטים, ואם כן כיצד זה יראה בעיני הרשות החוקרת והתובעת? ובכלל, האם חזרה מהעדות שנכתבה ונחתמה עלולה לסבך את המעורבים? כשמבינים את הפרטים, יודעים את הזכויות, מכירים את החוקים ובונים אסטרטגיה מנצחת, הדרך קצרה וקלה יותר לקבל שליטה מידית על התנהלות החקירה וההליכים, ניתן לכל הפחות למזער נזקים.
הכותב: אורי דרשן הכהן עורך דין ומגשר בישראל, בעל השכלה אקדמית בתחומים: LL.B – תואר ראשון משפטים, B.A - תואר ראשון במנהל עסקים,M.A - תואר שני בפילוסופיה יהודית. בעלים של משרד עורכי דין מכובד בישראל - בפתח תקווה. לשאלות ניתן ליצור קשר עם עו"ד דרשן הכהן בטלפון מס': 03-656-6667, פקס: 03-656-6668, טלפון נייד מס': 050-6684224, פייסבוק: אורי דרשן הכהן -f. דוא"ל: e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. כתובת האתר: www.darshan-law.co.il