הלבנת הון
הלבנת הון הינה פעולה שמטרתה להסתיר כספים שמקורם מעבירות פשיעה והכנסתם למחזור עסקים רגיל . "האופנה" בעשור האחרון הוא להכות בעבריינים דרך הכיס – כלכלית, ובנחישות רבה, ובכך לצמצם את עוצמתם וכוחם בארגון אותו הם מנהלים. הלבנת הון באה לביטוי כאשר גורמים מסוימים מתפרנסים "מפירות" ביצוע העבירה, ואת התמורה ההונית הם מנסים להלבין ולהפכו לחוקי, מבלי לדווח עליהם ומבלי לשלם בגינם תשלומי מס.
חוק איסור הלבנת הון, נועד להגן על אינטרסים חיוניים של המדינה. כחלק מהמלחמה המתמדת כנגד הפשיעה הבינלאומית ובתוכם המלחמה בעבריינות בתחום הסמים המסוכנים, הזנות וההימורים, אשר רווחיהם מופקדים ומועברים ממקום למקום ומעת לעת, כאשר מבצעיהם דואגים להסוות את מקור הכנסתם וזהותם.
החלק הארי של ההון במדינת ישראל ובעולם בכלל, נובע מגביית מיסים מאזרחי המדינה. כדי למנוע העלמת מיסים, נוקטת המדינה בשיתוף פעולה בין רשות המיסים והמשטרה להרתעת החייבים וארגוני הפשיעה, מהעלמת המס המכונות "עבירות כלכליות". באמצעות הטלת סנקציות פליליות וענישה מחמירה.
היות ואירגוני הפשיעה והעבריינים המקצועניים לרוב אינם משתפים פעולה בחקירה ושותקים, קשה להבשיל חשד לעבירת מס לכדי כתב אישום. לכן, הדרך לטפל בנגע של הסתרת כסף, הלבנת הון וכסף שחור, היא באמצעות דרישה חוקית למתן הסבר לגידול ההון ומה מקורו. בשעה שנידרש אדם, ואיננו יכול להסביר את מקור הונו שהתווסף ולהזים חשש שאיננו בדרך חוקית ולגיטימית, יוגדר האדם כחשוד בעבירת הלבנת הון - עבירה פלילית חמורה. המגמה כלפי אנשי הכספים המסתירים, מעלימים, מרמים ומלבינים כספים המפיקים רווח, היא הגשת כתב אישום עם נטייה לאכיפה ואוריינטציה כלכלית.
הדרך הטובה ביותר של ארגוני פשיעה, ארגוני טרור, עברייני מס, ועבריינים בכלל, להלבין כספים ולטשטש עקבות למקור ההון, היא בהקמת עסקים לכאורה לגיטימיים. הערוץ העיקרי שמשמש להלבנת הון היא בסיוע המערכת הבנקאית, מתווכים פיננסיים, חב' לשירותי ניהול, סוחרי עתיקות, אמנות ותכשיטים, קזינו ובתי הימורים, סוחרי רכב ואפילו באסטות או חנות לממכר בשרים בשוק. המקור למושג הלבנת כספים החל בארצות הברית בשעה שניסו אירגוני פשיעה - המאפיה, להכשיר כספים רבים שמקורם היה מעסקי סמים ,סחיטה באיומים, זנות והימורים, ולהפכו למקור כספים מעסק לגיטימי.
בשנת 1930, נראה היה בארצות הברית, שהמחזור השוטף של רכוש בעשיית עבירות פליליות הולכת ומתעצמת בהיקפה ובחומרתה. כספים רבים, רכוש והון רב, שמקורם בפשיעה, הוסוו והושתלו במערכת הכלכלית הפיננסית, ונעשו פעולות להלבנת ההון או "כיבוס הכספים" על ידי ערפול ואי בהירות של תנועות הכספים והרכוש להסתרת מיקומו ומקורו. רווחים אלה היו מבחינת חרף פיפיות שכן, העבריין וארגון הפשיעה כולו הפיקו רווחים שהעניק להם עושר, מעמד וכבוד ואף השפעה שלילית על החברה מצד העבריינים, והיה קושי בגביית כספי מיסים. האירוע הבולט והמוכר ביותר היה של ראש המאפיה האיטלקי הגדול ביותר בארצות הברית - אל קפונה.
אל קפונה היה ראש מאפיה שתחת שליטתו בשיקגו, היו עסקים מפוקפקים של בתי בושת, עסקי הימורים, ואלכוהול, אשר הניבו רווחים של מאות מיליוני דולרים. הכספים הרבים הגבירו את עוצמתו בקרב האוכלוסייה ושמשו לסחיטות ואיומים, מתן שוחד לפקידים בכירים ברשויות עד לכדי תשלום לעדי מפתח להסטת ההליך המשפטי שהתנהל נגדו. הדרך היחידה שהצליחו רשויות המס והמשטרה להפליל את אל קפונה הייתה, בהיבט הכלכלי בשל העלמות מס הכנסה. אל קפונה נשפט, הורשע עבירות כלכליות ונידון ל- 11 שנות מאסר.
בתורת ישראל ההתייחסות הלבנת ממון כמוה כגניבה לכל דבר בדומה למכבסת כספים והסתרה בדרך של שקר ורמיה. בספר ויקרא – פרשת קדושים, בה מתוארים מצוות רבות שנצטווה בני ישראל, בין היתר המצוות הנוגעות לאדם וחברו. שם נאמר: "לא תגנבו ולא תכחשו ולא תשקרו איש בעמיתו ולא תשבעו בשמי לשקר. גניבת ממון מכל אדם ומהרשויות, גם בדרך של הסתרת הרכוש וההון בהונאה ובמשקל, ואי תשלום מס, מובילה להתנהגות של הכחשה, שקר ושבועת שווא. האדם העובר על עבירה מעין זו על פי תורת ישראל, מחלל את שמו של אלוקים.
בתאריך 7/8/2000, פורסם בספר החוקים של מדינת ישראל חוק "איסור הלבנת הון". על פי החוק, הלבנת הון היא עבירה פלילי ביחס לסחר סמים, סחר בלתי חוקי בנשק, עבירות הימורים, עבירות זנות, עבירות הקשורות להפרת זכויות יוצרים, ועוד. על הגופים הפיננסיים לזהות ביצוע פעולות מפוקפקות ולדווח על עסקות פיננסיות הנראות חריגות. עיקרו של החוק קובע, איסור עשיית פעולה ברכוש שמקורו בעבירה פלילית במטרה להסתיר את מקורו ואת זהות בעליו. על פי סעיף 3 לחוק, העושה פעולה ברכוש שמקורו בעבירה או ששימש לביצוע עבירה , או אפשר לביצוע עבירה או שנעברה בו עבירה, במטרה להסתיר או להסוות את מקורו, את זהות בעלי הזכויות בו, את מיקומו, את תנועותיו או עשיית פעולה בו, דינו – מאסר 10 שנים.
המאבק בהלבנת הון הפך עם השנים לאחד המאבקים המאחדים שיטות משפט שונות, וקושר מערכות משפט ומדינות באמצעות אמנות, הסכמים דו-צדדיים וארגונים לשיתוף פעולה בין-לאומי. למרות שהגדרתה של הלבנת הון אינן מוסכמות על כל מדינות העולם, ואין בהן אחידות, ולעיתים הן פוגמות בזכויות יסוד כבוד האדם, בקניינו וחירותו, רוב המערכות המשפטיות בעולם המערבי כוללות בספר החוקים שלהן הוראות, כאלו או אחרות, למאבק בהלבנת הון.
הכותב: אורי דרשן הכהן עורך דין ומגשר בישראל, בעל השכלה אקדמית בתחומים: LL.B – תואר ראשון משפטים, B.A - תואר ראשון במנהל עסקים,M.A - תואר שני בפילוסופיה יהודית. בעלים של משרד עורכי דין מכובד בישראל - בפתח תקווה. לשאלות ניתן ליצור קשר עם עו"ד דרשן הכהן בטלפון מס': 03-656-6667, פקס: 03-656-6668, טלפון נייד מס': 050-6684224, פייסבוק: אורי דרשן הכהן -f. דוא"ל: e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. כתובת האתר: www.darshan-law.co.il